Rondom Zwitserland 2023

Tekst: Marcel
Beeld: Erik

Voor de route klik hier.
Naar de fotogalerie.

Via de snelweg naar Venlo en daar de grens over, niet lang daarna de binnenwegen opgezocht. We overnachten in Trier. Vandaar naar Straatsburg. Dat ging niet zonder slag of stoot, want vanmorgen moesten we even de voorband van de Pan van Erik oppompen en Straatsburg was half opgebroken, dus de nodig oponthoud. En de jeugdherberg in Kehl was gesloten. Uiteindelijk om 18:30 wel een plekje gevonden in Straatsburg.

Het was een wat vochtige dag. Vandaag van Straatsburg naar Ravensburg gereden, 245 km. Grotendeels nat maar geen stortbuien. Dus was goed te doen en we hadden heerlijke wegen om lekker te kunnen rijden. Jeugdherberg is prima de luxe met avondeten en ontbijt.  We kijken al wel vooruit en nu is het nog nat aan de andere kant van de Alpen, maar overmorgen zou het droog moeten zijn op de Stelvio en dat hopen we van harte.

Prima rit vandaag en geen druppel regen. Doel was Imst om zo dicht mogelijk bij de Stelvio te komen maar niet in Zwitserland. Locatie is Romedihof, leuke plek, van alles voorzien. Wel een stuk druk verkeer gehad natuurlijk want we moesten de Fernpas over. Maar geen problemen, buiten wat idiote fietsers die op de grote weg zaten en vrachtwagens blokkeerden.

Een prachtige dag, geweldig op de Stelvio. En wat een bochten, 48 of zo, en nogal scherp. Daarna was het nog even door naar Menaggio, 150km, en dat was ietsje minder leuk, maar wel 27 graden! Morgen nog een dag Italië, naar Pontboset.

Net zo geweldig gegeten, echt waanzinnig. We zijn in Pontboset, een heel pittoresk dorpje met hele nauwe steegjes aan de voet van de Alpen. De tocht was niet zo geweldig, want we moesten vanaf Como langs Lago Maggiore deze kant op zien te komen. En dat betekent 200 km continue Italiaans stadsverkeer, warm en slopend. We hadden boodschappen gedaan om zelf wat te koken, maar Auberge Lou Créton di Lui Hostel heeft geen keuken. Maar Andreas de eigenaar verwees ons naar Albergo ristorante Chez Isabel, 100 meter wandelen aan de andere kant van het dorp. Geen menukaart maar grootmoeders maaltijd: soep, pasta, patata met veel, kaas, chocoladecake, koffie en wijn. Origineel ouderwets plaatselijke keuken. Wow!

Zo heftig dagje. Eerst een stukje autostrada (60 km) en daarna hebben we de kleine St.Bernard-pas gedaan op ca 2200 meter hoogte. Omdat we de mededeling kregen dat de jeugdherberg La Clusaz overgeboekt was … hoe dan … zijn we uitgeweken naar Chambery, het Ibis hotel, niet zo gezellig, wel praktisch. Dus route omgelegd en uiteindelijk in totaal meer dan 300 km gedaan. In de middag werd het uiteindelijk 31 graden, en dat is na 12 graden 4 dagen geleden erg warm op de motor. Maar ja, altijd beter dan regen. Wat dat betreft hebben we dit jaar geluk! Vanavond sushi aan de lopende band gegeten.

Aangekomen in Besancon, maar jeugdherberg was vol net als de dag ervoor, dus weer uitgeweken naar een Ibis. Dat is wel een uitkomst in Frankrijk. Burgertje gepakt bij Aux Bureau. Wel lekker gereden gisteren, hoewel het erg warm werd, wederom, boven de 30 graden in de loop van de middag. De route van vandaag was erg leuk, diverse cols met leuke kronkelweggetjes en haarspeldbochten. En ook vandaag werd de 30 graden aangetikt. Dit keer wel geluk bij de jeugdherberg in Saint Die, we hebben een eigen appartement met keuken voor 38 euro, joepie, dus eigen prakkie bereiden.
Nog even een kudo aan de burgemeester van Auxelles-bas. Eindelijk een dorpje waar met wegversmallingen werd gewerkt in plaats van enorme drempels. In Frankrijk hebben ze de drempels ontdekt, logisch gezien de ongevallen, maar deze zijn dusdanig groot en lomp dat je ze bijna met een haarspeldbocht moet slechten. En je remmen en vering krijgen flink op de klote (ook als je deze stapvoets neemt). Echt drama die dingen. Wegversmallingen werken veel beter, en als je rustig rijdt kun je zonder remmen en optrekken (slecht voor milieu) door hobbelen. Een stuk aangenamer. Nog een dagje Frankrijk en morgen eindigen we in Luxemburg.

We zijn gisteren aangekomen in Remerschen, naast Schengen in het zuiden van Luxemburg. Het was weer een warme dag en het toeren over het golvende landschap met weinig bos was nogal slopend. We kwamen uitgeput aan en moesten even bijkomen. We konden gelukkig van te voren boeken dus geen issues met de locatie. We hebben goed gegeten en we hebben Malmedy geboekt voor de laatste nacht. In Duitsland is alles vol met vluchtelingen. Dus vandaag lekker door de Ardennen via Diekirch en Bastogne naar Malmedy.

Alweer aan het eind van deze tour. Reflectie. Mooie tour gehad, Stelvio, Italië, kleine st. Bernard, en heel veel geluk met het weer. We kwamen achter de grote buien in de Alpen aan, en hebben alleen in Duitsland een dagje miezeren gehad. Eindelijk de Stelvio en het was geweldig. Kleine beetje pech met de jeugdherbergen maar ook leuke jeugdherbergen ontdekt. Het blijft geweldig zo’n tour, en je maakt altijd van alles mee. En altijd een beetje opletten met hele slechte of agressieve chauffeurs. Hoe dan ook prima vermaakt. Vandaag was het ook weer warm maar we hebben veel door bossen kunnen rijden. En oh ja, de wegen in België zijn nog steeds hopeloos.
Nog 1 nachtje in Malmedy en morgen bij Maastricht de snelweg op en naar huis.

Dank voor uw aandacht en tot het volgende avontuur!

Reacties zijn gesloten.