Vanoise

Vanoise – september 1993

Zaterdag 28 augustus Pralognan 1450 mtr. – Ref. Col de la Vanoise 2517 mtr.
Vanoise1Om 11.00 uur gaan we van start, het miezert maar even later gaan toch de regenjas en regenhoes uit de rugzak. Op 2010 mtr. is het tijd voor een lunchpauze met salade Savoise, patat en warme chocolademelk. Met droog weer gaan we zigzaggend omhoog. Via een meertje met “stepstones” duikt om 16.35 uur de hut op uit de mist. De hut is een ongezellige bouwkeet, het huis zelf heeft slaapzalen. De huttenwaard wil graag weten wie Liset is, ze sprak zo goed Frans aan de telefoon bij het reserveren….

Zondag 29 augustus Ref. Col de la Vanoise – Ref. de la Leisse 2487 mtr.
Vanoise4Om 8.15 uur vertrekken we, de bewolking trekt weg, het wordt prachtig weer. We dalen tot aan Ref. Entre Deux. Rinette steekt het water over, waarna we langs een rivier omhoog lopen tot de hut (14.00 uur). Ref. de la Leisse zijn eigenlijk 3 kleine hutjes, een om te wonen voor de pachters, een als gastenverblijf en de laatste als slaaphuis. We stijgen nog 100 mtr. verder naar een meertje met veel bergmarmotten en edelweiss.

Maandag 30 augustus Ref. de la Leisse – Ref. du Plan du Lac 2364 mtr.
Vanoise6We hebben een prachtig uitzicht op de gletscher. We lopen terug tot de splitsing van Ref. Entre Deux. We komen nog een clubje 50+ KNAV-ers tegen, de laatste man staat te bibberen op zijn benen. Om 17.00 uur komen we aan bij de hut, een echte berghut dit keer met eindelijk een heerlijke maaltijd: raclette en kwark met bessen. De hut stinkt verschrikkelijk naar de raclette kaas.

Dinsdag 31 augustus Ref. de Plan du Lac – Ref. de l’Arpont 2309 mtr.
Vanoise2Om 8.30 uur gaan we op pad, langs de observatie tafel en een kudde schapen.Opeens zijn we Jan kwijt, die ligt op zijn buik om een veenpluisje bij een meertje te fotograferen. De hut wordt al vroeg bereikt, een erge drukke hut, de rugzakken hangen in een rijtje in de eetruimte, ze mogen het lager niet in. Het eten is een vast menu, maar het ruikt al overheerlijk; aardappelen met slagroom en gesmolten kaas, rauwe ham, droge worst, wijn en chocolade taart toe. In het lager ligt een meneer te mopperen over ritselende plastic tassen.

Woensdag 1 september Ref. de l’Arpont – Ref. du Fond d’Aussios 2324 mtr.
Om 7.50 uur gaan we op pad in laaghangende bewolking. We lopen door een skigebied met veel liften. Inmiddels schijnt de zon en lopen we voorbij Ref. Plan Sec, langs blauwe meertjes naar Ref. du Pond d’Aussios waar we om 17.00 uur aankomen. Het is een knus, klein hutje. Het menu bestaat uit boerenkoolsoep, spaghetti, kaas en peren. Er zijn een paar echte KNAV-ers in de hut, vreselijke opscheppers die ons uitlachen om het feit dat wij zonder touw een “colletje” willen “traverseren”.

Donderdag 2 september Ref. du Fondd’Aussios – Ref. les Prioux
Vanoise3Om 7.15 uur gaan we op pad, klauteren over keien en zoeken naar de markering. Een steenbok houdt ons in de gaten. Nog even de col over en dan komt de langverwachte stippeltjes route. Erna ziet er tegenop, maar het valt gelukkig mee. Omdat Jan en Rinette snipverkouden zijn, lopen we naar Ref. Prioux in plaats van Ref. de la Valette. De Ref. de la Valette ligt nog een eind weg met een venijnige stijging van 500 mtr. op het laatst. Om 14.45 uur komen we bij Prioux aan waar we s’avonds een overheerlijke herdersmaal krijgen voorgeschoteld. Vijf soorten kaas met aardappelen in de schil en salade. Alleen Erna heeft er niet zo’n trek in en vult haar maag met kwark met rode bessen!

Vrijdag 3 september Ref. les Prioux – Ref. de la Valette 2524 mtr. – Pralognan
Vanoise5Om 9.15 uur gaan we zonder Rinette omhoog, zij loopt rechtstreeks naar Pralognan. Wij lopen via Ref. de la Vallette, 800 mtr. stijgen en 1100 mtr. dalen. Ref. de la Valette ziet er ongezellig uit. Dan begint de afdaling van 1100 mtr. over grote stenen en rotsplateaus. Erna heeft wat moeite met het dalen en krijgt steun van Kees. Hand in hand gaat het stapvoets verder. Liset draagt nog een gedeelte de rugzak van Erna. Om 18.15 uur komen we moe aan in Pralognan. Rinette heeft inmiddels een heerlijk restaurantje uitgezocht, bij traiteur Le Regal Savoyard.

Reacties zijn gesloten.