Coast to Coast Path

Coast to Coast Path St. Bees – Kirkby Stephen – mei 2000

naar de fotogalerie

Donderdag 25 mei
Overnachten op de boot
We ontmoeten elkaar bij het Victoria hotel en gaan met bus naar IJmuiden waar we de boot nemen naar Newcastle. De zee is onrustig en tijdens het buffet ziet Alie al wat bleek.

VriC2C St Bees2jdag 26 mei aankomst Newcastle, met trein naar St. Bees – Cleator
13,5 km/ 325 mtr stijgenOvernachten in B&B Cleator
Alie valt uit het stapelbed, die mag niet meer hoog slapen. Om 14.30 uur vertrekken we van ons beginpunt van de tocht, St. Bees. Eerst een stukje langs de zee, daarna landinwaarts. We lopen door boerenland, zien hoe de hooibalen machinaal verpakt wordt. Om 19.00 uur komen we aan in Cleator. De kamer en eigenaar zien er onooglijk uit, we zijn er stil van. Eerst maar naar de pub een hapje eten, dan zien we wel verder.

Zaterdag 27 mei Cleator – Ennerdale Bridge
23 km/ 505 mtr stijgen
Overnachten in B&B Cleator
C2C meerWe ontbijten met verbrande toast, vettige eieren. De man maakt een praatje tijdens het ontbijt, hij is WAO-er, ex onderwijzer en gescheiden. Het huis ruikt naar hond. Om 09.45 uur klimmen we naar de Dent, 1000 mtr, er staat veel wind en snel dalen we naar een beschutte koffieplaats. We lopen verder via een lieflijk dal naar Ennerdale Bridge, na een pauze met een ijsje lopen we verder naar het meer. De route loopt officieel verder aan de overzijde, wij wandelen rond het meer en gaan terug naar de pub in Ennerdale. We eten daar een hapje en laten ons terug brengen naar de B&B in Cleator voor een 2e nacht, in Ennerdale waren alle B&B’s vol.

Zondag 28 mei Ennerdale Bridge – Seatoller
14 km/ 515 mtr stijgen
Overnachten in B&B Glaramara in Seatoller
Met de taxi laten we ons terugbrengen, de chauffeur zet ons af bij Low Gillerwaite. We vervolgen de route over een breed bospad, aan het eind van het pad komen we bij de Black Sail Hut, een klein romantisch hutje, helaas volgeboekt. We drinken er koffie en klimmen later bijna loodrecht omhoog via losse stenen richting Honister pas. We dalen langs Honistor jeugdherberg over de weg naar Seatoller en overnachten Glaramara, een voormalig Christian House, maar nu opgekocht door 2 enthousiastelingen die er een outdoor centrum van maken. Het eten is er voortreffelijk, avocado salade vooraf, noten-champignon crumble met groente en puree, met sherry trifle toe.

Maandag 29 mei Seatoller – GrasmereC2C uitzicht Grasmere
16 km/ 790 mtr stijgen
Overnachten in de jeugdherberg van Grasmere
Na een heerlijk ontbijtbuffet en met een voorzichtig zonnetje lopen we naar Rostwaith. Vanaf Stonewaith klimmen we langzaam omhoog met mooi uitzicht op het Barrowdale. We lopen over een modderig pad naar de Greenhill Edge. De route loopt over de bergkam met uitzicht op Grasmere en het meer, naar Helm Grag. Daarna dalen we af naar de jeugdherberg waar we om 19.15 uur zijn. Ze hebben keurige kamers met dekbedden en lakenzak. We gaan snel door om een hapje te eten, helaas geen douche voor Erna. .

Dinsdag 30 mei Grasmere – Patterdale
21 km/ 550 mtr stijgen
Overnachten in jeugdherberg Patterdale
C2C26We verlaten de jeugdherberg met blauwe lucht en wolken, maar 15 minuten later is het regenpak nodig voor een stortbui van 2 uur. Net onder de pas houdt het op met regenen. Liset is doorweekt, snel droge kleren aan en opwarmen met koffie. Gezien de dreigende luchten besluiten we de Striding Edge links te laten liggen en rechtstreeks door te gaan naar Patterdale. We krijgen nog een regenbui op onze kop en daarna knapt het weer op. Om 15.00 uur zijn we in de pub in Patterdale. De jeugdherberg is prachtig, alles is goed georganiseerd.

Woensdag 31 mei PattC2C18erdale – Rosgill
16,5 km / 1040 mtr stijgen
Overnachten in B&B Rosgill Head Farm in Rosgill
Met het zonnetje stijgen we kalm naar een meertje, waar we koffiepauze houden. We raken even de route en Alie kwijt, maar beide worden weer terug gevonden. We lopen over de kam naar de Kitsy Pike, 790 mtr, daarna een snelle afdaling naar Haweswater. We lopen langs het meer naar Rosgill, vanaf de brug stijgen we naar de farm waar we om 19.15 aankomen. Een heerlijk adres, met een leuke kleine terriër, William. Mw. brengt ons naar de pub in Shap en we worden weer opgehaald.

Donderdag 1 juni Rosgill – Orton
15 km/ 380 mtr stijgen
Overnachten in B&B New House farm, Raisbeck, Orton
We lopen via Shap Abbey, Shap naar de snelweg. We lopen met grijs, regenachtig weer het Lake District uit. In Ottendale zoeken we een droge koffieplek op. Liset komt tot de ontdekking dat haar regenhoes weg is. We gaan verder naar Stone Circle over moor-achtig terrein, het weer wordt er niet beter op. We besluiten via een directe route naar Orton te lopen. De pub is dicht, we doen wat inkopen in het winkeltje en lopen naar onze farm. Daar schrikken ze wel van 4 natte wandelaars en we worden gesommeerd om in de stal de natte kleren uit te trekken. We eten droge puree, te zoute worteltjes, quiche en een vegaburger. Na het eten worden we verjaagd naar een koude serre. Niet echt een warm welkom.

Vrijdag 2 juni Orton – Kirkby Stephen
? km/ ? mtr stijgen
Overnachten in jeugdherberg in Kirkby Stephen
C2C YHALiset heeft last van de enkel en gaat met de bus/taxi naar Kirkby Stephen. De gastheer van de B&B wil haar wel brengen voor 30 pond.  Ze besluit naar Orton te lopen, naar het winkeltje, misschien kunnen die haar helpen. De rest pikt het pad weer op naar Kirkby Stephen.
Liset komt in Orton een taxi tegen die stopt voor het hotel. Twee Amerikaanse dames komen uit het hotel en de taxichauffeur roept “taxi Kirkby Stephen”. Ze kan meerijden, de dames vinden het prima, zo worden de kosten gedeeld. De 2 dames waren we eerder tegen gekomen, maar dan met 4. Onderweg komen Alie, Erna en Ina, de andere 2 dames tegen die vertellen dat ze een rugzakhoes gevonden hebben. Liset weet waar de Amerikaanse dames logeren en haalt aan het eind van de dag daar haar rugzakhoes op. Liset laat haar enkel behandelen in het holistisch centrum, er is daar een jacuzzi en sauna en s’avonds keren we met zijn allen terug om te bubbelen. De jeugdherberg is een omgebouwde kerk onder bezielende leiding van Clare. We besluiten daar 2 nachten te verblijven, morgen lopen Alie, Erna en Ina naar Keld en keren per taxi terug.

Zaterdag 3 juni Kirkby Stephen – Keld(?)
? km/ ? mtr stijgen
Overnachten in jeugdherberg Kirkby Stephen
Alie, Erna en Ina lopen naar Keld, het eerste doel is de Nine Standards. Daar loopt de route in meerdere varianten, afhankelijk van het seizoen. Het is mistig, er zijn lintjes uitgezet voor een marathon route. De dames volgen deze route en blijken weer in de buurt van Kirby Stephen uit te komen. Liset vermaakt zich in Kirby Stephen, haar enkel speelt nog steeds op.

Zondag 4 juni terugreis
We reizen op onze combinatieticket naar Newcastle, alleen het stukje Kirby Stephen – Carlisle zit officieel niet in de combinatieticket. De conducteur knijpt een oogje dicht, als we het maar niemand vertellen. Met de boot weer naar IJmuiden, ditmaal een woeste zee. Het buffet valt in duigen.

Reacties zijn gesloten.