Alta Via 9, Dolomieten

Alta Via 9, Dolomieten – september 2009

Naar de fotogalerie

Zaterdag 29 augustus Tiers 1020 m – Grasleitenhütte 2134 mtr.
altavia9-1Erik en Liset zijn vrijdagavond aangekomen, Alie, Aline, Eugenie, Michelle en Yvonne komen met de trein aan in Bolzano. Met de bus reizen we door naar Tiers waar de route start. Het is bewolkt met af en toe een verdwaalde spetter.
Om 18 uur komen we bij de hut aan, na een stijging van bijna 1100 mtr. ’s Avonds in de hut komen de blaasinstrumenten op tafel, de huttenwaard en zijn vrouw wagen een dansje.

Zondag 30 augustus Grasleitenhütte – Friedrich August hütte 2300 mtr.
altavia9-2Het weer is prachtig, meteen weer een flinke stijging voor de boeg. Liset besluit haar eigen alternatieve route te nemen en daalt samen met Erik af en halen de auto op in Bolzano. Zij overnachten op de Sellapas 2236 mtr., het ligt op de route waar de dames morgen langs komen. De dames lopen via de Tierser Alpi hütte, Platkofelhütte naar de Friedrich Augusthütte.  Dat is een prima plek om te overnachten, met een warme douche, veel wijn en heerlijk eten.

Maandag 31 augustus Friedrich August hütte – Rif. Boe 2873 mtr.
Na een klein uurtje komen de dames op de Sellapas, het weer is prachtig en het is al druk met fietsers, motorrijders en automobilisten op de pas. Daarna begint een flinke stijging naar de Rif. Boe, naar het Sella plateau. Voor een aantal een bekende plek van de wintersport. Liset gaat met de auto naar Canazei voor een koffie en winkelstop, luncht op de Passo altavia9-4Pordoi. Ze gaat met de baan omhoog en loopt in een uur naar de Rif. Boe, waar de andere een uurtje later aankomen. Een echte hut, nog even buiten aan de Radler en gesmolten chocoladebolletjes, binnen in de hut aan de Bombardino met spaghetti, worst en paprikaprutje.

Dinsdag 1 september Rif. Boe – Hotel Boe 1875 mtr.
Vanmorgen een strak blauwe lucht, het wordt een prachtige dag! Michelle is verkouden en sluit zich een dag aan bij Liset, de rest gaat naar de top van de Piz Boe, 3152 mtr.. Liset en Michelle lopen rustig naar de Rif. Forcella Pordoi, waar ze genieten van de cappucinno,
daarna nog even stijgen naar de kabelbaan. In Arabba wordt er geluncht en daarna door naar hotel Boe voor een warme douche! De anderen lijken in 1e instantie fout te lopen, maar lopen uiteindelijk toch de goede route over de Piz Boe. Ze klimmen langs staaldraad omhoog, een houten bruggetje over, op de top van de Piz Boe 3152 mtr. staat de Rif. Capanna Fassa met Tibetaanse gebedsvlaggetjes. Daarna volgt een lastige afdaling door een kloof met veel los gruis, naar hotel Boe. Iedereen geniet van de douche en het avondeten met saladebuffet.

Woensdag 2 september Hotel Boe – Rif. Passo Valperola 2168 mtr.
altavia9-3Het wordt een stukje stijgen, maar met name dalen, De kniebanden gaan om, Erik heeft last van zijn knie en ook bij anderen is de knie een zwakke plek. Bij de Rif. Pralongia is het even zoeken naar de goede route. Liset wordt op pad gestuurd met de hoogtemeter van Alie om hem te laten resetten, wat in Corvara ook lukt. Het weer veranderd, er komen meer wolken, het wordt wat kouder. De Rif. Passo Valparola ligt op de Pas, is een drukke hut. De tafelindeling is hier wat onduidelijk, we worden aardig heen en weer geschoven. Het is goed eten hier.

Donderdag 3 september Rif. Passo Valperola – Rif. Lagazoi 2752 mtr. / Rif. A. Dibona 2037 mtr.
altavia9-5Wolken en mist, het ziet er dreigend uit, maar het blijft droog. Een stijging naar Rif. Lagazoi, waar de dames om 12 uur voor een keuze staan. Voreg aankomen in de hut of doorlopen naar Rif. Pomedes, zodat de dag van morgen wat ingekort wordt. Ze kiezen voor het laatste, Erik besluit naar de Rif. Lagazoi te lopen om zijn knie te sparen. Liset gaat met de stoeltjes lift richting de Cinque Torri en loopt daar omheen. Het ziet er mysterieus uit met die nevel. Daarna door naar de Rif. Lagazoi, waar Erik al is. Slapen met 12 man op het lager. De dames overnachten in Rif. A. Dibona.

Vrijdag 4 september Rif. Lagazoi/ Rif. A. Dibona– Hotel Columbia Cortina d’Ampezzo
Station BolzanoErik en Liset gaan met de baan naar beneden en rijden naar het hotel in Cortina. De dames lopen naar het hotel. In Cortina is er een autorace aan de gang. Net als de dames willen shoppen regent het flink. Maar gelukkig is het snel droog, zodat het dorp alsnog onveilig wordt gemaakt. ’s Avonds uit eten in de pizzeria.

Zaterdag 5 september Cortina d’Amepzzo – terugreis / doorreis naar Gaon
altavia9-6Erik en Liset reizen via Belluno en Trento door naar het Gardameer. Alie, Aline, Eugenie, Michelle en Yvonne gaan met de bus terug naar Bolzano,waar de Benneton onveilig wordt gemaakt. Alie eet voor het eerst bij de Burger King en heeft een leerzame dag wat betreft merkkleding, schoenen en tasjes.

Reacties zijn gesloten.