Engeland-Wales 2011

Motorrit Engeland april 2011

Voor de route in Google maps klik hier
Auteur: Erik
Foto’s: Eric, Erik & Marcel, naar de fotogalerie

Vrijdag 22 april IJmuiden – Newcastle Uponengeland2011-3
Met z’n drieën een weekje Engeland en Wales. Eric op zijn zojuist veroverde Varadero, Marcel op de Deauville en ik op m’n Pan. De nachtboot van IJmuiden naar Newcastle is het begin van de reis.

Zaterdag 23 april Newcastle Upon Tyne – Hawkeshead
Na een stevig ontbijt vertrekken we om 9.30 uur van de boot in Newcastle, via de Militairyroad komen we langs de “Vallum Hadriani” ofwel de Romeinse muur van Hadrianengeland2011-4us, waarbij we Fort Housesteads bezichtigen. Na Naworth Castle en Lanercost Priory wordt het rijden pas leuk op de kleine weggetjes. Zodra we Lake District binnen rijden begint het een beetje te regenen en al snel wordt het een echte regenbui. Via de Honnisterpas maken we een grote lus door het liefelijke merengebied waarbij we, vooral rond de dorpjes, veel toeristen tegen komen. Op weg naar de Hardknottpas wordt het alweer droog hoewel het lijkt alsof de wolken dichter bij ons komen. De pas is stijl, soms ruim 30%, en het weggetje is smal maar o zo mooi eigenlijk … GEWELDIG. Bovenop de pas zitten we zowat met het hoofd in de wolken. Na de pas wordt de weg beter berijdbaar en het landschap ruimer. Deze pas heb ik in 1998 ook gereden maar dan vanaf de andere kant en met de auto. Een heel verschil! We overnachten in de jeugdherberg van Hawkshead.

Zondag 24 april Hawkeshead – Chester
engeland2011-5Om 9.15 uur vertrekken we langs een smal pad naar de veerboot om het meer bij Windermere over te steken. Vandaar trekken we door een smal dal naar de Yorkshire Dales. Een mooie route over de ‘hoogvlakte’ en dat ook nog in het zonnetje. Na de Dales komen we in stedelijk gebied. Niet zo prettig om daar doorheen te rijden maar het is dan ook een doorgangsroute. In Chester overnachten we in het backpackers hostel. Dit ziet er wat alternatieverig uit en de slaapruimte bevat 9 á 10 stapelbedden. Onze kamergenoten zijn van het zwerverstypes, de helft van de twee douches is niet voorzien van warm water. Op loopafstand van de hostel gaan we eten bij Gate of India, een restaurant waar we ons tegoed doen al allerlei pittige tot zeer pittige gerechten Spoorbrug

Maandag 25 april Chester – Borth
Onder ontbijt op pad. Gelukkig vinden we in de stad een hotel waar we ons te goed doen aan een uitgebreid Engels ontbijt. Met een goed gevulde maag kunnen we verder, eerst nog een stuk grote weg en na een kwartier rijden we alweer over een kleinere weg door het alsmaar ruiger worden de landschap van Wales. De route vervolgend rijden we langs Snowdonia, de hoogste berg van Wales. Een fietser, nog wat rood aangelopen van de inspanning, vindt dat het met de motor een stuk makkelijker gaat over het geaccidenteerde terrein hoewel hij meer tijd heeft om van de omgeving te genieten. Zig zaggend door het Snowdonia National Park komen we aan in Borth. Een dorpje aan de kust waar we de zon in de zee kunnen zien zakken.

Dinsdag 26 april Borth – St David’s
engeland2011-2Al snel zijn we het dorp uit en rijden via smalle landweggetjes door het wat vlakkere landschap. In Elan Valley vergapen we ons aan de Victoriaans damwanden en de daardoor ontstane stuwmeren. Het landschap blijft ruig en mooi om er door te rijden. Bij Devils Bridge lunchen we en bekijken we de drie bruggen, gelegen over een smalle kloof, en de waterval met de door het water uitgeslepen ‘potholes’. Onderweg komen we een oude baas tegen die ons weet te vertellen dat hij ook nog motor rijdt, “kijk maar” zegt hij uitnodigend en tussen zijn auto en caravan heeft hij een Sunbeam. Een puur stukje techniek.Het laatste uur krijgen we dan toch weer regen en we nemen ons niet de tijd om de kathedraal in St. Davis te bekijken. Via een onverhard pad bereiken we de jeugdherberg die mooi gelegen is in het landschap van Wales.

Woensdag 27 april St Davids – Welsh Bicknor
De zon schijnt alweer en zonder ontbijt rijden we over de kleine weggetjes verder. Na een minuut of 10 een leuke pub gevonden waar we ons ontbijt nuttigen. De smalle landweggetjes wordt gevolgd door een stuk A40. Dit rijdt lekker door om de kilometers te halen. We nemen de tijd om de ruïne van Raglan Castle te bezichtigen. Dit is één van de best bewaarde kastelen in Wales en inderdaad er staan nog een hoop stenen op elkaar. Via haast onmogelijk kleine padjes komen we bij Tintern Abbey. Hier maken we een kleine stop en rijden verder richting de jeugdherberg. Vlak bij de jeugdherberg verkiezen we een andere route dan gepland. Het pad wat voor ons licht is niet geschikt voor onze motoren, te veel zand en kuilen. Het laatste stuk naar de jeugdherberg is toch nog een spannend pad met veel kuilen en los grind, het is zeker de moeite waard want de herberg is prachtig gelegen.

Donderdag 28 april Welsh Bicknor – Moira
engeland2011-1De jeugdherberg zit goed vol met wandelaars en fietsers. Het ontbijt is prima geregeld en we gaan weldra op pad. De Brecon Beacons ziet er, in dit gedeelte, liefelijk uit met kleine weggetjes met de heggetjes die veelvuldig langs de weg staan. Hay On Wye is een waar tweedehandboeken paradijs wat nog gezelliger is door de markt die er gehouden wordt en waardoor het moeilijk manoeuvreren is. Hier verlaten we Wales en komen weer in Engeland. De route wordt iets verlegd om in Stratford Upon Avon de toerist uit te kunnen hangen en waar Shakespeare geleefd heeft. De route door Coventry is geen succes tijdens de late middag spits. Veel te druk in vergelijk met wat we de laatste dagen gewend zijn. De jeugdherberg is nog een nieuw ding met de luxe van een eigen wc en douche op de vierpersoons ‘privékamer’. De eetzaal is al helemaal versierd met slingers en vlaggen voor het komende huwelijk van prins William en Kate.

Vrijdag 29 april Moira – York
engeland2011-6De route begint onder een bewolkte hemel over doorgaande wegen wat ontspannen rijdt en lekker opschiet. Om 11.00 uur even een bak koffie bij een pub waar al een groot TV-scherm buiten staat met een kring mensen erom heen. Het huwelijk kunnen we nog net ‘life’ meemaken. De file waarin we terecht komen wordt op handige wijze ontlopen door het gemak van de motor. Het lijkt wel of heel Engeland op de weg zit! Via doorgaande route komen we om 16.15 uur aan in York bij de jeugdherberg. Tijd genoeg om nog van de stad te genieten, welke we wandelend langs de River Ouse binnen gaan.

Zaterdag 30 april York – Newcastle Upon Tyne
engeland2011-7Het is zonnig en warm, we gaan op pad naar de North York Moorse. Van verre zien we al het witte paard uitgehakt in een heuvel. Middels een klein weggetje door het bos bereiken we de heide. Een prachtig weids gebied waar het wel hard waait. De weg over de heide is leuk om te doen door het slingerende verloop. Als afsluiting van dit natuur pracht rijden we door een ford met wel een voet hoog water wat ons nog een nat pak bezorgd. Van hier rijden we naar Whitby, een gezellig maar ook zo toeristisch vissersdorpje waarna we de doorgaande route nemen naar Newcastle. Vlakbij de haven is er nog tijd om in het shoppingcentre een kijkje te nemen. Om 16.30 uur gaan we aan boord voor de overtocht. Een nat pak halen

Zondag 1 mei IJmuiden
Ondanks windkracht 6, veilig en wel aan wal gegaan en via de snelweg naar huis.

Reacties zijn gesloten.