Witlofsoep
Ingrediënten voor 4 personen
500 gr witlof
1 ui
50 gr boter
1 theelepel suiker
1 eetl. gehakte tijm (vers of diepvries of 1 theel. gedroogd)
½ liter kippenbouillon (van tablet of uit pot)
25 gr bloem
2,5 dl melk
100 gr geraspte belegen kaas
100 gr hamreepjes of hamblokjes
Peper en zout.
witlofsoep
Voorbereiden
Haal de stronkjes uit het witlof. Houd 1 struikje apart en snijd de rest in smalle reepjes. Pel de ui en snipper deze.
Verhit de helft van de boter en fruit hierin de ui 2 minuten. Voeg het gesneden witlof, de suiker en de helft van de tijm toe.
Bak al roerend nog 3 minuten. Voeg de bouillon toe en laat zachtjes met deksel op de pan 10 minuten koken.
Snijd intussen het achtergehouden struikje witlof in smalle reepjes.
Bereiden
Pureer de soep met de staafmixer of in een keukenmachine.
Smelt 25 gr boter in een koekenpan, roer de bloem erdoor en laat het mengsel al roerend pruttelen. Schenk scheutje voor scheutje de melk erbij en blijf roeren tot de saus glad gebonden is. Kook zachtjes, voeg de kaas toe en laat deze smelten.
Schenk het gepureerde witlofmengsel bij de saus en roer het tot een gladde soep. Roer de achtergehouden reepjes witlof, de rest van de tijm en de ham erdoor. Voeg peper en zout naar smaak toe.
Bron: Wim en Gerda