Pompoensoep met basilicum & munt

Pompoensoep met basilicum & munt

Voorgerecht voor ca 8 personen
Hoofdgerecht voor ca 5 personen

Ingrediënten
ca 1,5 kg pompoen, bij voorkeur flespompoen (natuurvoedingswinkel)
1 grote winterpeen
1 prei
1 grote ui
2 teentjes knoflook
1 vers rood pepertje
olijfolie
3 kippen- of kruidenbouillontabletten
bosje verse munt
bosje verse basilicum
100 cashewnoten, bij voorkeur ongebrand en ongezouten
scheutje mirin (zoete Japanse rijstwijn, toko), atternatief: zoete sherry
versgemalen peper

Bereiden
Snijd de ongeschilde pompoen in stukken en verwijder de draden en pitten.
Snijd de stukken verder in blokken.
Boen de winterpeen schoon en snijd hem in blokken.
Snijd de prei in ringen en was ze schoon. Pel en snipper de ui en knoflook.
Halveer de peper, verwijder de zaadjes en snijd de peper in heel kleine stukjes.

Verhit een laagje olie in een zware soeppan.
Fruit ui, knoflook prei en peperstukjes ca 5 minuten op laag vuur.
Doe pompoen en peen erbij en schep even om.
Giet er anderhalve liter water bij en kook de groenten met de deksel op de pan zachtjes gaar.
Voeg de bouillontabletten in de laatste 5 minuten toe en laat ze oplossen.
Rooster intussen de cashewnoten lichtbruin in een droge koekenpan. Hak de kruiden fijn. Breng de soep op smaak met mirin en peper.
Schep de soep in kommen en voorzie iedere kom van cashewnoten en kruiden. Lekker met knapperig brood.

Bron: Erna uit de Trouw van 15 september 2007

Reacties zijn uitgeschakeld.